Meniu Închide

Cum tratează programele de afiliere plagiatul

Darth ComputerCe faci atunci când cineva îți fură ideile sau postările și le prezintă ca fiind ale lui? Plagiatul devine o problemă tot mai mare în condițiile în care apar tot mai multe site-uri și bloguri, unele dintre ele create numai pentru a aduce venit.

Printr-o întâmplare, am descoperit că două dintre articolele de bază în strategia mea de marketing afiliat au fost plagiate pe un alt site, fără link, fără citare, cu mici modificări ca să treacă de softuri precum Copyscape.

De obicei ignor astfel de practici pentru că Google îngroapă repede site-urile cu mult duplicate content. Singura problemă a fost că articolele plagiate erau puțin modificate (și probabil că nu mai erau detectate ca duplicate content), așa că începuseră să se bată în cuvinte cheie cu articolele mele. Ca să fie și mai distractiv, articolele respective conțineau și linkuri afiliate.

Nu că ar fi fost prima dată când mi-au fost plagiate postările, dar mi s-a părut cel puțin nedrept ca omul să facă și bani pe munca mea. Știam ce e de făcut când cineva îmi plagiază un articol dar am zis să discut cu el întâi, poate ne înțelegem. Ca orice site care se respectă, nu avea pagină de contact așa că i-am lăsat un comentariu în care l-am rugat să scoată articolele plagiate.

Evident că nu a făcut public comentariul, însă discuția s-a mutat pe mail și după ce s-a făcut că plouă a recunoscut până la urmă că s-a folosit de articolele mele. Plagiatorul susținea cu tărie că “toate informațiile pot fi găsite oricum pe internet și că nu am inventat noi gadget-urile”, ca și cum tot ce e pe internet poate fi folosit după bunul plac.

Vîzând că nu cooperează m-am gândit să  îl reclam la Google sau la GoDaddy (fiindcă acolo avea găzduite câteva site-uri), dar am zis că măsura ar fi prea drastică. Fiindcă avea widgeturi Profitshare și 2Parale l-am raportat la aceste programe de afiliere mai mult ca să văd ce se întâmplă. Eram curios cum tratează advertiserii de la noi plagiatul și dacă vor lua măsuri.

Spre surpriza mea, după două zile, am primit răspunsuri atât din partea Profitshare cât și din partea celor de la 2Parale.

Cei de la Profitshare mi-au mulțumit pentru sezizare și mi-au spus că au avertizat afiliatul respectiv în privința tehnicilor neconforme cu regulamentul. Practic, dacă nu va înlătura articolele copiate sau va continua cu această tehnică, îi va fi suspendat contul.

Și cei de la 2Parale mi-au mulțumit pentru sesizare după care mi-au spus că vor analiza cu atenție cele întâmplate fiindcă vor respecte în totalitate termenii și condițiile 2Parale. Din nefericire comunicarea mea cu ei s-a oprit în acel punct și nu am mai primit nici un răspuns final și din partea lor.

Seara când am verificat, articolele erau scoase de pe site-ul cu pricina.

notfound

Ca o concluzie, când cineva îți fură ideile și nu înțelege de vorbă bună îl poți raporta la advertiserii sau partenerii care îi aduc venituri. De cele mai multe ori aceștia vor fi receptivi te ajută să îți rezolvi problema. Și raportarea la Google sau la firma de hosting ar putea funcționa dar aceste măsuri îl vor afecta pe termen mai lung pe cel care a plagiat.

Ca lectură suplimentară despre plagiat recomand un articol detaliat scris de către Florin Rosoga: Ce să faci când cineva fură articole de pe blogul tau? .


Later edit

Așa cum bine zice o vorbă, “pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești”. După după o săptămână de la primul avertisment istețul a repus pe site unul dintre articolele plagiate. Așa că s-a ales cu încă un avertisment.

Cei de la Profitshare au fost foarte prompți iar cei de la 2Parale au avut nevoie de un impuls pe Twitter ca să îmi răspundă, dar măcar mi-au răspuns de această dată.

A treia încercare va fi cu noroc,  adică dacă povestea se repetă plagiatorul va rămâne fără conturile de afiliere și comisioanele acumulate. Eu sper totuși să își bage mințile în cap și să termine cu prostiile. Toate prostiile.


Later edit

Povestea s-a repetat, iar singurul lucru pe care l-a făcut plagiatorul când cei de la rețelele de afiliere l-au atenționat pentru a treia oară a fost să modifice articolul încât să numai semene cu originalul. Iar aceștia l-au lăsat în pace. Pentru a treia oară. Pe motiv că acum nu mai încalcă regulamentul. Putem conchide că regulamentul rețelelor de afiliere e “de ochii lumii”?

Văzând cum stau lucrurile, mi-am modificat eu articolul până la urmă. Evident că după două săptămâni l-a pus iarăși pe cel furat de la mine. Că așa se fac conversiile.

Concluzia? În caz de probleme apelați direct la Google, rețelele de afiliere urmăresc profitul și aplică regulamentul după interesele proprii.

Să te bazezi pe bunul simț al unui plagiator, un hoț până la urmă, se poate dovedi pierdere inutilă de timp. Dacă ar fi fost bun simț nu ar fi existat hoție de la bun început. Iar hoții trebuie și ei educați..


foto via Kalexanderson

Postări asemănătorare

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *