Meniu Închide

Norocul și ghinionul

Ce este norocul? Care este opusul norocului? Conform definițiilor:

NORÓC ~oáce npop. 1) Soartă, destin favorabil. ◊ La (sau într-un) ~ la întâmplare. 2) Concurs de împrejurări favorabile. ◊ A-i surâde cuiva ~ocul a-i merge cuiva în viață.

GHINIÓN, ghinioane, s. n. Întâmplare, conjunctură nefavorabilă pentru cineva; nenoroc, neșansă.

Scriu aceaste rânduri pentru că astăzi mi-am dat seama de o chestie..

..oamenii tind să atribuie norocului/ghinionului chestiunile pe care nu și le pot explica.

De exemplu, dacă Gigel îl vede pe vecinul său că “deodată” are succes, este mai simplu să afirme despre acesta că avut parte de niște împrejurări favorabile, că a avut un mare noroc. Pentru că Gigel nu știe nimic despre nopțile, timpul, banii și alte resurse pe care vecinul lui le-a investit și nu poate/nu vrea să găsească o explicație logică,  îi e mai ușor să invoce hoția sau norocul survenit peste noapte.

Și totuși norocul nu “dă”  chiar peste oricine, ba chiar unii mai au și ghinion. De ce? Pentru că se lovesc de situații pe care nu le-au prevăzut sau pe care nu și le pot explica. Dacă lucrurile au ieșit bine a fost noroc, dacă au ieșit prost a fost ghinion. Un bun profesionist nu se bazează pe noroc sau ghinion, ci pe o pregătire de excepție și date concrete. Cum ar fi ca piloții de avioane să zboare bazându-se pe noroc?

Părerea mea e că “norocul” sau “ghinionul” sunt termeni utilizați de oameni pentru a descrie întâmplări și circumstanțe care le depășesc experiența sau nivelul de cunoaștere.

“Norocul este ceea ce se întamplă când pregătirea întâlnește  oportunitatea.” Seneca

În concluzie, ai grijă să fii pregătit atunci când se va ivi oportunitatea. Creează-ţi singur norocul!

Postări asemănătorare

2 Comments

  1. Alexe

    Apreciez articolele din categoria motivaţie şi propun ca următorul să abordeze tema echilibrului: ce înseamnă stabilirea şi menţinerea echilibrului în activităţile de zi cu zi şi nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *