Meniu Închide

Limbajul nonverbal și importanța sa

Primul contact limbajul nonverbal l-am avut prin intermediul lui Allan Pease, mai precis prin cartea sa intitulată Limbajul Trupului. Țin minte că la vremea respectivă, mi s-a părut fascinantă ideea că interpretând gesturile unei persoane poți afla ce gândește de fapt. Deși erau explicate foarte multe gesturi în carte, cred că în principal m-a făcut să îmi dau seama că nu acordam aproape deloc atenție limbajului nonverbal și am învățat să urmăresc congruența dintre ce spune și ce face o persoană.

Mai târziu, am participat la un semninar despre limbajul nonverbal, unde am aflat despre lucrările lui Joe Navarro, un fost agent FBI care se specializase în recunoșterea agenților dubli. Din lucrările lui Joe am aflat câteva elemente noi, care veneau să completeze sau să corecteze anumite informații pe care le aflasem din cartea lui Allan Pease.

Joe Navarro
Joe Navarro

De exemplu Joe Navarro susține că deși sunt câteva gesturi comune pentru anumite emoții, în general acestea se interpretează corelate. De asemenea nu toate persoanele reacționează la fel când ascund ceva, motiv pentru care trebuie identificate gesturile asociate cu sinceritatea pentru a le determina pe cele care sugerează că subiectul ascunde ceva. Nu are rost să intru în detalii aici, cel mai bine este să îi căutați cartea .

 La ce te poate ajuta cunoașterea interpretării limbajului nonverbal?

Spre exemplu abia ai cunoscut pe cineva și vrei să știi ce părere are despre tine. Cel mai probabil persoana o să fie politicoasă și îți va spune că i-a făcut plăcere să te cunoască, dar este chiar așa? Dacă are o poziție deschisă (cu palmele expuse, și picioarele îndreptate către tine) și zâmbește este un semn bun, altfel, dacă se freacă la ochi și are picioarele îndreptate către ușă, nu prea e de bine.

Ești în mijlocul de transport în comun și cineva se uită insistent la tine. Te apreciază sau ar trebui să te simți amenințat? Dacă te privește fugitiv, zâmbește și are un comportament „jucăuș” cel mai probabil te place, altfel dacă te privește lung cu o privire rece sau o expresie neprietenoasă a feței, poate că ar fi o idee bună să renunți la contactul vizual sau chiar să cobori la prima.

O interpretare bună a limbajului nonverbal te poate ajuta și în situația în care joci Mafia, Psihologul și de ce nu Rummy sau Poker. Cunoașterea gesturilor partenerilor de joc te poate ajuta să le anticipezi următoarea mișcare sau dacă spun adevărul. Din nefericire, când te joci online ești pe cont propriu. 🙂

Mai mult, limbajul nonverbal poate fi utilizat și la influențarea persoanelor din jur. Printr-o tehnica numită „mirroring” te poți face plăcut unei persoane din jur, copiindu-i gesturile o perioadă, iar când tu îți vei schimba poziția acea persoană o va copia inconștient pe a ta.

Deși am enumerat doar câteva din situațiile în care te poate ajuta limbajul nonverbal, cunoașterea interpretării acestuia poate constitui un avantaj în foarte multe circumstanțe de zi cu zi, așa că merită să afli mai multe despre acest domeniu.

photo credit: Pop!Tech

Postări asemănătorare

2 comentarii

  1. Maria

    Vad ca treaba asta cu limbajul nonverbal devine din ce in ce mai populara. Oare cum o sa fie cand vom sti toti absolut toate chichitele astea?

Comentariile sunt închise.