Meniu Închide

Limba română și prietenii săi

Mi-a plăcut materia limba română, ba chiar am participat la olimpiade pe când eram încă junior, dar nu am considerat prea importantă scrierea cu diacritice în mediul virtual. Până de curând.

Un anume domn (sau poate doamnă, cine mai știe) sub pseudonimul Vapa, a ridicat niște probleme “serioase” lăsând un comentariu la un articol despre pachetul de limbă română dedicat Windows 7. Apoi discuția s-a mutat pe Stefa Media..

Vapa susține că producătorii (și de soft și de hard) nu ne prea oferă produse adaptate la limba română și pe deasupra că nouă românilor ne pasă prea puțin de scrierea corectă în limba română (diacritice, cratime,  si preferam cuvinte stâlcite..).

Am stat și m-am gândit care ar fi exact problemele și cum se pot rezolva situațiile create.

Ce pare să ne deranjeze?
 • Interfețe de programe traduse în limba “română” însă aparent fără sens. Acele traduceri “încețoșate” sau folosirea de cuvinte inexistente.
 • Neutilizarea tuturor caracterelor din alfabetul limbii române sau înlocuirea lor cu alte “combinații șmechere”.
 • “Împrumutarea” sau adaptarea necorespunzătoare a unor termeni din alte limbi. Aici nu ne putem “agita” prea mult deoarece nu sunt reglementări clare, doar se recomandă anumite formulări.
Posibile soluții
 • Imediat ce este lansat un soft comercial, utilizatorii să semnalizeze aspectele care îi deranjează. Cu cât mai multe obiecții cu atât mai bine, cresc șansele să se remedieze problema. În cazul programelor gratuite se pot lua aceleași măsuri ba chiar se poate pune “osu’ la treabă” și ajutați personal la traducere.
 • Comercianții de hardware să evidențieze clar în oferte, să dețină în stoc, să înștiințeze sau să recomande tastaturi cu layout românesc cumpărătorului. Sincer vă spun, layout-ul tastaturii e ultimul lucru care îl interesează pe cumpărător, după ce și-a “forjat” neuronii să aleagă configurația cu cel mai bun raport calitate/preț.
 • Cei care scriu pe website-uri ar putea folosi diacritice și scrie cât mai corect în limba română. Puterea exemplului este suficient de mare. Nu aș învinovăți în mod express pe cei care scriu despre IT, sunt sigur că un utilizator accesează site-uri variate ca tematică.
 • Nu în ultimul rând educația în școală și de acasă. Acțiunea de astăzi este obiceiul de mâine (după cum zicea un înțelept) și contează cum te formezi. Dacă te obișnuiești cu layout în limba română în mod sigur vei continua așa. După ce te-ai obișnuit să scrii fără diacritice trebuie (într-un fel) să reinveti.

Eu am decis fac tot posibilul să scriu cu diacritice în articole de acum înainte. Măcar o să folosesc Autocorect până mă acomodez cu combinațiile de taste. Și o să îmi achiziționez o tastatură cu layout românesc, nu de alta dar e cazul să îi fac upgrade.

Postări asemănătorare

4 Comments

 1. andrei

  Nu mi-a venit să cred când am văzut trackback-ul 🙂 O să ajungem să visăm diacritice şi cratime.

  Lăsând un pic gluma deoparte, eu te felicit pentru decizia de a folosi diacritice şi, deşi am scris despre diacriticele româneşti corecte (cele cu virgulă), îţi spun că, pentru moment, folosirea celor cu sedilă reprezintă o alegere mai inspirată. De asemenea, ţi-aş recomanda să scoţi diacriticele din url-ul paginii.

  Cât priveşte celelalte probleme discutate, ar fi interesant să mai mai aflăm şi alte opinii, drept pentru care închei acest comentariu. P.S. Ai pus diacritice şi la Stefa Media 😉

 2. Yane2806

  stii ca domnul vapa sustinea ca nu se gasesc laptopuri cu layoutul tastaturii in romaneste? si-a luat cel mai bun priten un laptop dragut (foarte performant) si ia ghici: layout in romaneste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *