Meniu Închide

În afiliere “tăcerea e de aur”

silence

Mi-am dat seama că sunt foarte multe lucruri nespuse în marketingul afiliat (din România), așa că am analizat puțin de ce se întâmplă acest lucru.

Urmează câteva informații din experiența proprie cu majoritatea sistemelor de afiliere din România, dar și din discuții cu alți afiliați ori persoane care fac comerț electronic.

Afiliații vorbesc mult dar spun puțin

Pe net vei găsi de cele mai multe ori articole “generale” în care afiliații se laudă cu cât au câștigat, fără detalii despre cum au făcut asta. Foarte rar se va găsi cineva care să facă publice tacticile profitabile, fiindcă nimeni nu vrea competiție în plus. În cel mai bun caz tacticile bune se mai dezvăluie între prieteni.

Lucrurile mai puțin bune despre rețelele de afiliere se află relativ greu, fiindcă afiliații nu au voie prin contract să aducă atingeri imaginii advertiserului sau rețelei. Iar lucrurile mai puțin plăcute, chiar dacă sunt adevărate, aduc atingere imaginii.. Nici un afiliat nu vrea să riște suspendarea contului și a câștigurilor. Așa că lucrurile mai puțin bune se răspândesc prin “viu grai” sau în comentarii sub pseudonime pe diverse forumuri sau bloguri.

De reținut: Nici un afiliat nu vrea competiție în plus așa că obișnuiește-te cu ideea că ești pe cont propriu.

Advertiserii spun doar ce le convine

Cu alte cuvinte, advertiserii duc discuția unde vor ei: reduceri, promoții și bannere. Aproape nici un advertiser nu îți va spune detalii despre profilul cumpărătorului, produsele care merg sau orice alte ponturi care ți-ar face viața mai ușoară ca afiliat.

Iar asta se întâmplă fie pentru că nici ei nu cunosc aceste detalii (mai rar, dar se întâmplă în cazul advertiserilor mici) dar de cele mai multe ori pe baza acestor informații își fac propriile campanii de promovare din care fac volum. Advertiserii mari nu vor să te suprapui cu eforturile lor de marketing și să le “furi” din vânzări.

De reținut: Advertiserii mari pasează la afiliați treaba mai dificilă și “dau din casă” foarte rar, așa că  fii pregătit să identifici singur oportunitățile profitabile.

Rețelele comunică atunci când nu au de ales

Interesul rețelelor de afiliere este să aibă atât advertiseri cât și afiliați. Așa că vor face tot posibilul să aibă o comunicare cât mai transparentă și să medieze eventualele conflicte care pot apărea. În general rețelele tind sa intervină când nu au de ales, de multe ori după regula cine e mai mare câștigă sau aplică regula profitului (cum va avea rețeaua mai mult de câștigat). Nu e o regulă ci o observație personală și mi-ar plăcea să nu am dreptate.

În schimb rețelele te pot ajuta mult să înveți despre marketingul afiliat, fiindcă e în interesul lor să aibă afiliați mulți și cât mai performanți. De exemplu blogurile celor de la 2Parale sau Profitshare vă pot ajuta foarte mult mai ales la început de drum.

De reținut: Evitarea cu orice preț a conflictelor cu advertiserii sau rețelele, mai ales în public.

În concluzie, fiecare parte își vede interesul cât mai în liniște. Unii s-ar putea să fie orientați pe clickuri, unii pe vânzări, alții pe conversii iar alții pe faimă, dar în final contează profitul. Urmărind afiliații de top mi-am dat seama că totul se rezumă la profit, fără a face zgomot și a atrage atenția.

photo credit: ‘J’

Postări asemănătorare

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *