Meniu Închide

Gandirea pozitiva (afirmativa) vs. gandirea negativa

AFIRMATÍV, -Ă, afirmativi, -e, adj. (Despre un enunţ) Care are un caracter de afirmare, un sens pozitiv;
NEGATÍV, -Ă, negativi, -e, adj., s.n. I. Adj. 1. Care exprimă o negare sau un refuz, care neagă ceva.

Intalnesc din ce in ce mai frecvent oameni care scriu sau vorbesc despre gandirea pozitiva, cat este ea de utila, insa nici una dintre aceste persoane nu o identifica, nu o prezinta concret, prin exemple.

Analizand ce spune o persoana, ne putem usor da seama la ce si cum gandeste. Daca foloseste frecvent negatii in exprimare, este foarte probabil sa fie o persoana orientata negativ, adica se gandeste la ce sa evite mai mult decat la ce isi doreste. Vede mai usor piedicile decat ocaziile favorabile. O persoana orientata pozitiv este optimista si vede de fiecare data si parti bune.

Sa luam ca exemplu, o expresie foarte folosita: “sa nu uit“. Cand zici “sa nu uit” este cu totul altceva decat atunci cand zici “sa imi amintesc”. In prima expresie pui accent pe uitare, si in cea de-a doua pe amintire. Ghiciti in care dintre cele 2 situatii sunt sansele mai mari sa va amintiti..

Sa luam un alt exemplu, o persoana care are un examen: daca se va se va gandi sa nu greseasca, cresc foarte mult sansele sa greseasca, iar daca se va gandi sa fie atenta, sunt convins ca va avea mai mult succes decat in primul caz.

Exemplele pot continua, insa cred ca ati prins ideea. Atentie si la afirmatiile negative( o sa fie rau, o sa esuez) si la dublele negatii (nu o sa reusesc niciodata)..

Un alt avantaj al gandirii afirmative este ca va scoate din stadiul de simplu observator (cand negi ceva pur si simplu pui un nu in fata chestiunii observate) si va ajuta sa rezolvati situatiile mai usor (fiind nevoiti sa gasiti o formulare afirmativa).

Postări asemănătorare

2 Comments

  1. Alexandru

    Multam fain pentru ca ai spart gheata, esti primul care comenteaza. Articolul este departe de a fi complet, insa ma bucur ca iti este de folos.

    Spre surprinderea mea, vad ca a ajuns primul la nr de vizualizari..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *