Meniu Închide

Brandul personal ca ambalaj al abilităților profesionale

Se discută mult pe marginea brandului personal, se lustruiesc orgolii, se aruncă ironii. Dar ce e cu brandul ăsta personal, de ce unii au iar alții nu?

Să facem o analogie: cum orice produs are nevoie de un ambalaj și o marcă pentru a fi mai atractiv pentru vânzare, așa și profesioniștii „ar trebui” să aibă un „ambalaj” care să îi ajute să-și vândă aptitudinile. Iar cu cât „ambalajul” este mai deosebit decât al competitorilor și este văzut mai des, în mai multe locuri, crește și notorietatea „produsului”.

brand personal

Adică dacă știi să faci bine niște lucruri, e bine să te știe lumea.

Brandul personal necesită efort ca să îl crești. Îți poate ocupa destul de mult din timpul în care ai putea să te dezvolți profesional (propriu-zis). Trebuie să te faci vizibil online, să fii prezent la evenimente, să întreții multe relații profesionale cu oameni cheie. Să intri în anumite cercuri, să faci parte dintre grei. Nu e simplu, că dacă ar fi.. ar face toți.

Singura problemă e atunci când brandingul personal întrece aptitudinile, când ambalajul e „premium” iar conținutul e dintr-o clasă inferioară. E dezamăgitor să deschizi o cutie aranjată fistichiu și să descoperi banalități înăuntru.

Personalitatea și brandul personal

Treaba asta cu brandul personal ține un pic și de personalitate. Aș vrea să evidențiez două extreme, cu mențiunea că adevărul e undeva la mijloc. 🙂

Sunt unii oameni cărora le place în lumina reflectoarelor și vor recunoaștere. Uneori vorbesc și când nu au mare lucru de zis. Pentru că de obicei se descurcă la vorbit în public, pot face orice avion să pară rachetă într-un discurs. Cert e că de cele mai multe ori le stă bine pe scenă iar auditoriul îi place.

În schimb sunt și alții, mai introvertiți, care fac ceea ce fac în primul rând pentru ei și după standarde proprii (sau ale companiei în care lucrează), așa că nu au nevoie de confirmare „din exterior” pentru reușitele sau nereușitele lor.
De obicei sunt exigenți atât cu alții dar și cu ei înșișiși și consideră că dacă nu au ceva de spus mai bine stau în banca lor. Așa că ajung să evite de multe ori lumina reflectoarelor.

Ajută brandul personal?

În mod cert, da. Te ajută cel puțin să obții mai lejer prima întâlnire și ți se deschid mai ușor uși. În al doilea rând îți crește valoarea pe piață, pentru că ești cunoscut: îți vin mai mulți clienți și poți cere mai mult pentru timpul tău.

Dar un brand personal puternic nu presupune neapărat abilități profesionale ieșite din comun, așa cum un bun profesionist nu e musai să exceleze la capitolul branding personal.

În concluzie, că aici voiam să ajung, e evident că te ajută să ai și „un pic de brand personal, dar de preferat ar fi să existe și o concordanță cu aptitudinile.

photo credit: Warm ‘n Fuzzy

Postări asemănătorare