Inveti eficient

Cum inveti eficient si obtii rezultate excelente

Inveti eficientScoala te invata o multime de lucruri insa cum sa inveti eficient nu. Cred ca metodele de invatare ar trebui sa fie printre primele lucruri pe care un elev sau macar student si le insuseste, deoarece acestea influenteaza mult rezultatele in activitatile urmatoare.

In cele ce urmeaza o sa va prezint cateva sfaturi si sugestii pentru a invata cat mai repede si eficient (le-am folosit la randul meu, si ar trebui adaptate la ritmul vostru de invatare). Cu toate acestea, doar invatatul propriu-zis nu este totul pentru a va asigura reusita la examen.

Clarificare

Intai sa clarificam ce inseamna a invata, eficace/eficient, a memora si a intelege:

 • învăţá (învắţ, învăţát), vb. – 1. A deprinde, a obişnui.2. A instrui, a transmite cunoştinţe. – 3. A se instrui, a studia.4. A Învăţa pe de rost, a şti pe dinafară.5. A catehiza, a îndoctrina. – 6. A disciplina, a cuminţi. – 7. (Înv.) A porunci, a ordona. – 8. A sfătui.
 • EFICÁCE adj. invar. Care produce efectul scontat, care dă un rezultat pozitiv; eficient. – Din fr. efficace, lat. efficax, -acis.
 • A MEMOR//Á~éz tranz. A fixa în memorie (în mod involuntar sau printr-un efort special). /<lat. memorare, fr. mémorer
 • înţelége (înţelég, înţelés), vb. – 1. A-şi face o idee clară despre ceva, a pricepe. – 2. A cunoaşte, a-şi da seama de ceva.

In principiu, a invata implica memorare insa memorarea poate fi involuntara sau mai “lejera” (daca intelegeti ce aveti de invatat) sau se poate realiza printr-un efort special (toceala de la un capat la altul).


Inainte de toate

Aplicati sugestiile pe rand, in ritmul vostru, deoarece exista riscul sa “incurcati borcanele”. Dupa doua trei incercari ar trebui sa “lucrati” la parametri optimi. Daca exagerati (invatand cat e ziua de lunga) exista riscul sa va surmenati, asadar alternati invatatul cu odihna si asigurati-va o hranire si hidratare suficienta.

Cum ne pregatim pentru un examen?

 1. In primul rand trebuie sa va asigurati ca sunteti intr-o forma foarte buna: incepand cu doua zile inainte mancati si hidratati-va corespunzator, dormiti la timp si suficient. Planificati-va timpul incat sa aveti cat mai putine activitati pe perioada invatatului. Forma in care va aflati va determina in mare parte si anduranta.
 2. In al doilea rand trebuie sa aveti conditii de studiu: un loc aerisit si foarte bine iluminat (preferabil lumina naturala pentru stimularea atentiei), liniste, si evitati contactul cu ”echipamentele” (telefoane, calculatoare..) sau persoanele (parinti sau prieteni gijulii si vorbareti) care va intrerup. Atenţia este foarte importantă, iar întreruperile constituie un mare impediment pentru concentrare.
 3. Planificarea evolutiei: implica selectarea materiei de pregatit pentru examen si crearea unui cuprins (vei sti ce ai de facut), estimarea timpului necesar de invatare, raportarea materiei la numarul de zile disponibile si realizarea atat mental cat si in scris a unei vizualizari cat mai pozitive (cea mai importanta parte dupa parearea mea).
 4. Prioritizarea invatatului. Invatatul ar trebui sa fie printre primele activitati zilnice, cand mai devreme (dimineata, la pranz, cel tarziu dupa-amiaza) pentru a fi sigur ca nu te solicita alte activitati. Alte activitati se pot face seara si cu atentia diminuata, pe cand o invatare eficienta nu prea. Poti invata si seara, insa dupa un somn “la amiaza”. Problema este ca seara nu beneficiezi de lumina naturala, de obicei este ceva mai multa galagie (la camin), si nici atentia nu este la nivel maxim.

Daca conditiile sunt prielnice veti retine mai usor si mai repede ce v-ati propus si de asemenea veti avea si o anduranta mai mare.


Planificarea este esentiala

Planificarea este importanta, pentru ca stiind ce ai de facut vei face mai mult decat daca vei merge la intamplare. De asemenea vei “infrunta” materia cu alta atitudine.

 • Cuprinsul  va ajuta sa va orientati prin materie si va ajuta sa va familiarizati cu “firul povestii”.
 • Dupa ce ati stabilit care este materia, puteti numara paginile sau cursurile si le repartizati pe zile, insa nu includeti in calcul ziua care precede examenul (daca examenul este mai dificil puteti lua doua zile de rezerva). In aceasta zi veti recapitula chestiunile mai dificile.
 • Cel mai important pas dupa parerea mea, este sa va imaginati si sa scrieti cum v-ar placea sa se desfasoare procesul de invatare si examenul: va pregatiti excelent, retineti cu usurinta corect si complet materia, veti primi doar subiecte usoare pe care stiti sa le rezolvati… Evitati cu orice pret folosirea negatiilor in aceste formulari. Repetati ce ati citit si clarificati-va imaginea desfasurarii. Acesta este unul dintre cei mai importanti pasi si va influenta succesul.

Invatarea propriu-zisa

Curba de atentie ar fi o reprezentare grafica a nivelului de atentie pe care il aveti pe durata invatatului: creste brusc, se mentine o perioada apoi scade lent. Nivelul atentiei este scazut de intreruperi (am mentionat mai sus). Curba verde este optima si ideala, cea cu portocaliu este o curba mai putin eficienta iar curba cu negru este cea mai ineficienta (cu intreruperi).

atentie

Am observat ca pentru rezultate bune este indicat sa se parcurga materia de mai multe ori (minim de doua ori). Indiferent daca materia este usoara sau pare de neabordat eu prefer sa citesc materia in prima faza. Trec mai departe cand anumite chestiuni imi rapesc prea mult timp si imi fac o lista cu subiectele aparent dificile.

asimilarea materiei

In graficul de mai sus am incercat sa reprezint cum s-ar face asimilarea materiei: in prima faza va acomodati cu notiunile de baza, la a doua trecere prin materie veti fi asimilat majoritatea lucrurilor importante iar cea de-a treia trecere clarifica notiunile de “finete”.

Dupa ce ati trecut prima data prin materie puteti estima un timp mediu necesar pentru a asimila fiecare pagina. In acest fel veti sti cu aproximatie de cat timp aveti nevoie sa parcurgeti o data materia sau doar anumite subiecte.
A doua trecere prin materie recomand sa fie facuta incepand de la ultimul curs la primul, asigurandu-va astfel ca materia este acoperita cat mai uniform de curba de atentie. In imaginea de mai jos puteti observa cum ar arata atentia asupra materiei daca prima oara se parcurge de la inceput la sfarsit (verde) iar a doua oara de la sfarsit la inceput (portocaliu):

atentie materie

 • Incepeti cu teoria si apoi cu exercitiile si problemele. Lucrand in aceasta ordine veti fi asimilat notiunile necesare cand doriti sa rezolvati problemele.
 • Este indicat sa scrieti chestiunile mai importante. Realizati un echilibru intre scris si citit, astfel reduceti la minim sansele sa “va zboare mintea pe dealuri”.
 • Ghidati-va si dupa notiunile care se tot repeta in materie; daca se repeta inseamna ca sunt importante (deci aflati cat mai multe despre ele).

Concluzii

Acestea sunt “procedeele” care m-au ajutat cel mai mult la obtinerea de rezultate excelente intr-un timp destul de scurt si sunt sigur ca ar mai fi si alte solutii. Daca considerati ca ar mai fi ceva de adaugat sunteti bineveniti sa lasati un comentariu.

Raspunsuri pentru potentiale intrebari:

I Materia e aiurea, de unde sa incep ca nu stiu..?
R Indicat este sa incepi cat mai repede, altfel vei irosi timp. Dupa ce ai facut cuprinsul sau dupa ce ai trecut o data prin materie vei sti sigur ce ai de facut.

I Am un profesor imprevizibil, nu stiu ce vrea, si cred ca nici el nu stie.. Ce sa fac?
R Invata materia, si in timpul examenului ii arati sau il intrebi ce, cat si cum sa scrii. El trebuie sa iti spuna, si in principiu daca se intampla sa nu ii placa o sa ii zici ca el ti-a zis sa scrii asa. Daca “face figuri” ii arati cursurile.

I Colegii mai mari spun ca la materia X se pica pe rupte. Sa ii cred?
R Este bine sa iti verifici sursele. Colegul respectiv a picat? Ce note are si cum se descurca de obicei? Este mai glumet de felul lui sau este serios (pentru ca unii exagereaza inutil)? In general este o informatie utila, dar depinde de tine cum va fi situatia.

I Nu prea mai e timp de invatat si cred ca o sa pic un examen. Sa mai incerc acum sau sa merg in restanta?
R Eu as trage tare si as incerca toate sansele. Ai doar de castigat. Decat sa mergi pe principiul “Lasa ca ma duc in restanta si iau si nota mare”, mai bine te duci si acum ca poate il treci si te duci in toamna la marire.

Cum inveti eficient si obtii rezultate excelente